WIST JE DAT BAGELS…

All Bakers staat synoniem voor de lekkerste bagels van Europa. We bakken er iedere dag dan ook heel veel. Verser dan vers en in alle smaken en maten. Iedereen heeft wel eens een bagel geproefd, maar wat weten we nou echt van dit bijzondere broodje? We hebben tien essentiële bagelfeiten voor je op een rij gezet.  

1. De eerste bagels werden gebakken in de Joodse Ashkenazi gemeenschap van Krakau in Polen. Al in 1610 wordt de bagel genoemd in Poolse geschriften als kraamgeschenk voor vrouwen.

2. De bagel werd eind 19e eeuw door Pools-Joodse emigranten meegenomen naar New York. Nu staat de bagel bekend als typisch New Yorks. 

3. In het Yiddish wordt bagel meestal gespeld als beygl.

4. Bagels hebben een gat in het midden omdat het brood zo sneller gaar wordt.

5. Bagels werden populair in New York omdat de Joodse bagelbakkers op zondag gewoon open waren in tegenstelling tot niet-Joodse bakkers.

6. Zin in een bageltje roomkaas, witte truffel en bladgoud? De duurste bagel ter wereld staat voor $1000 dollar op de kaart van het Westin Hotel in New York.

7. In Amerika wordt elk jaar op 9 februari National Bagel Day gevierd. 

8. De grootste bagel ooit weegt 393 kilo en was te zien op de New York State Fair in 2004. 

9. Rond 1900 werd de “bagel brunch” populair onder New Yorkers. De Bagel Brunch is een bagel met gerookte zalm, cream cheese, kappertjes, tomaat en rode ui. 

10. Win je bij het tennissen met 6-0 dan heb je een ‘bagel’ gespeeld.